Luka Beograd

PRESS

Različitost kvartova

Lokacija će biti u podeljena na sedam osnovnih celina (kvartova) koji će biti povezani velikim linearnim parkom veličine 16 ha, koji će se linearno prostirati celim područjem.

Kvart zelenih krovova

str4_sl1str4_sl2

Zahvaljujući savremenoj bioklimatskoj arhitekturi, jedinstvenom okruženju izmedju velikog parka, lučkog basena i Dunava, kao i spojem namena, ovaj kvart će predstavljati novi centar Beograda.

Njegova osnova je pešačka zona koja se direktno nastavlja na Francusku ulicu. Počinje velikim trgom, a završava se na reci , kratkim mostom koji spaja dve strane lučkog basena i tako je povezuje sa kontinuiranim tokom šetališta na obali.

Kao i u Knez Mihajlovoj, u ovoj ulici će se nalaziti prodavnice, knjižare, umetničke galerije, kulturni centri stranih zemalja i restorani sa baštama, dok su na višim spratovima njenih zgrada predviđeni stambeni, poslovni i javni prostor.

str4_sl3


Na kraju ove pešačke zone nalazi se biblioteka sa pogledom na luku i neboder visine 250m, koji će predstavljati vizuelni kontakt novog urbanog centra sa sa ostatkom grada. Ispod mosta na samoj reci predviđena je platforma koja će muzičkim koncertima dati posebnu dimenziju i doživljaj.

 

 

 

 

 Donji grad

Ovaj kvart će se sastojati od urbanih blokova različite spratnosti sa mešavinom stambenog, poslovnog i javnog prostora. Oni će formirati male trgove, zelena dvorišta kao i šetalište lokalnog karaktera sa prodavnicama na uglu, školom i vrtićem.

str4_sl4str4_sl5

 

Industrijsko nasledje 

Jedan deo novog urbanog centra će se sastojati od objekata luke Beograd koji predstavljaju industrijsko nesleđe izuzetne arhitektonske vrednosti. Namenjeni novim sadržajima biće revitalizovani i transformisani u novi kontekst. Dugačka hala koja se nalazi pored linearnog parka sa desne strane produžetka Francuske ulice, će predstavljati centar za savremenu umetnost i kreativnu industriju, koja će svojim aktivnostima doprineti dinamici urbanog života celog grada. Čeona hala koja izlazi na vodu je sa svojim atraktivnim polažajem, predviđena za koncertnu dvoranu, kao simbol transformacije luke.

str4_sl6str4_sl7

Istočni Dorćol

Okružen parkom, kvart sa mrežom pešačkih staza i malih trgova sa pogledom na luku. Manji porodični blokovi sa savremenim zgradama su povezani stazama za pešake i za bickle, koje se završavaju u velikom parku. Duž Dunavskog Bulevara oivičenog drvećem dominiraće zgrade sa poslovnim prostorom , prodavnicama, kafeima i restoranima.

str4_sl8str4_sl9

Beogradski siti 

Poslovno-obrazovni centar čije su zgrade organizovane tako da stvore lavirint aleja, staza i zelenih trgova i tako podsećaju na mediteranske gradove. Ovaj kvart će biti formiran od niskih i srednje visokih solitera. Raznovrsne staze za pešake sa barovima i restoranima će voditi od parka do uređene obale. Veliki i mali trgovi sa zelenilom i cvećem, pružaće dodatne mogućnosti za šetnju, druženje i predah od gradske vreve. 

str4_sl10str4_sl11

Dunavski distrikt 

Na lokaciji koju danas zauzima trgovinski centar "Tempo", nalaziće se savremeni kvart sa stambenim, poslovnim i komercijalnim namenama, koje se kombinuju unutar svake zgrade. Uz jedinstven položaj pored parka i reke, ovaj kvart će imati i kanal koji će predstavljati novu atrakciju Beograda, sa mnoštvom malih mostova i zelenih pasarela. Duž pešačke zone kanala će biti koncentrisani dizajn šopovi, zanatske radnje, umetničke galerije, modni saloni, barovi i restorani.

Pored Pančevačkog, mosta idealno postavljen unutar lokacije, predviđen je veliki kongresni centar sa direktnim pristupom za saobraćaj i stanicom Beovoza u blizini.

str4_sl12str4_sl13

Dunavska luka

Na mestu severno od basena luke će se nalaziti kvart koji je okružen vodom sa tri strane i gustom mrežom pešačkih zona i trgova. Modernizovana luka će činiti veliki deo ovog kvarta, sa pratećim sadržajima i namenama. Sa druge strane, deo kvarta okrenut reci sastojaće se od atraktivnih zgrada sa mešovitim namenama i dela novog šetališta. Gradska plaža, javni bazeni na samoj ivici obale, kafei i restorani sa pogledom na reku, biciklističke i pešačke staze oivičene drvećem, sportski tereni i uređeno zelenilo će predstavljati novu destinaciju za sve Beograđane.

str4_sl14str4_sl15

Dunavski Bulevar 

Dunavski bulevar je glavna arterija novog centra sa dve pune trake, tramvajskom linijom i biciklističkom stazom. Oivičen drvećem prati ekološki standard metropola i nudi nove poslovne prostore čiji će sadržaji olakšati život novim stanovnicima Grada na vodi.

str4_sl16str4_sl17