Luka Beograd

PRESS

Obala

Dunav i Sava su ključ za razumevanje našeg grada. One su od istorijskog značaja za privredu i izgled Beograda. Danas su ove reke međutim suštinski skrivene. Pruga, železnički objekti, guste saobraćajnice i industrijska zona predstavljaju barijeru između grada i priobalja. Cilj strategije je da se aktivira izvanredan potencijal rečne obale i kao integralni deo grada izgradi kvalitetan javan prostor, koji će unaprediti izgled i značaj ne samo lokacije već i celog Beograda.

Francuska ulica se produžava do obale reke, preko pešačke zone koja se završava sa velikim trgom, javnom bibliotekom i savremenim neboderom novim reperom prestonice, čime se stvara velika nova destinacija Beograda. Po prvi put javnosti je omogućen direktan pristup obali Dunava iz centra grada.

Master plan u potpunosti koristi prednosti i potencijal lokacije koja izlazi na reku u širokom rasponu, duž obale Dunava i keja luke, projektovanjem njenih ivica i iscrpljivanjem tipologije prostora.

Strategija je da se izgradi moderno javno šetalište, popularna gradska destinacija i turistička atrakcija, koja će stanovnicima i posetiocima ponuditi dinamičan gradski život i pristup kvalitetnim sadržajima vezanim za reku i prirodu.

Novo šetalište će predstavljati jedinstveni i objedinjeni prostor, koji će se protezati od Marine Dorćol do Pančevačkog mosta, zahvaljući kratkom mostu koji će povezati dve strane lučkog basena. Kontinuirana pešačka i biciklistička staza sa drvećem i zelenilom, gradska plaža, javni bazeni, pristaništa, klupe i sportski tereni, će predstavljati atrakcije duž reke.

S obzirom da nivo Dunava značajno varira tokom sezona, lokacija je generalno podignuta do novog nivoa poplava, s tim da su na nižim nivoima predvidjene staze i platforme, koje omogućavaju pristup reci i za vreme niskog vodostaja. Na mnogim mestima stepenice će voditi do reke, dajući tako priliku da sedite i uživate u pogledu.

Ivica lučkog basena je takođe transformisana kao šetalište sa raznovrsnim zelenilom, prodavnicama i kafeima koji imaju pogled na luku i vodu, usidrene čamce, male brodiće i splavove. Okrugla plutajuća platforma na kraju nove pešačke zone koja se nastavlja na Francusku ulicu, koristiće se za muzičke koncerte i druge manifestacije. Terminal za putničke brodove se nalazi iza nebodera, dok će u samoj zgradi terminala biti smešteni biro za turističke informacije, koncertna agencija i prodavnica suvenira. Glavno odredište predstavljaće Beogradski neboder u kome će se nalaziti prodavnice, restorani, hotel ,konferencijski kapaciteti i barovi koji će svoje usluge pružati uz jedinstven pogled na Dunav i panoramu celog grada.